Ingrediënten
240 gram volle rijst (ronde korrel)
350ml plantaardige melk
350ml water
snuifje zeezout
2 peren, geschild en in partjes
1/2tl kurkuma
1tl vanille aroma
1 1/2tl kaneelpoeder
1el rijststroop of andere gezonde stroop
Optioneel: beetje zoetigheid door de toevoeging van 3el amazake
bereiding
Stap 1: Spoel de rijst in een vergiet, doe daarna in een kookpot met het water en melk aan de kook.
Stap 2: Voed de kruiden toe en roer.
Stap 3: Zodra de rijst kookt, zet je je vuur op de laagste stand om nog 10 minuten verder te laten sudderen, zet het deksel erop.
Stap 4: Na 10 minuten zet je het vuur af en laat je de rijst onder gesloten deksel wellen gedurende de nacht.
Stap 5: Neem de gewenste hoeveelheid rijstpap ui de kookpot en warm dit op in een afzonderlijk kookpot.
Indien de rijst niet papperig genoeg is, voeg dan nog wat water of melk toe. Voeg de optionele amazake nu toe en roer goed om. Laat de pap op een middelmatig vuur opwarmen.
Stap 6: Stoof ondertussen de geschilde en gesneden peertjes in een kleine pan met een beetje olie. Doe er dan de gehakte walnoten bij en karameliseer met de stroop. Laat nog even bakken tot de peertjes gaar zijn.
Ziezo, dresseer wat rijstpap in je favoriete kommetje, doe er de crunchy noten erbovenop, samen met de stukjes peer. Garneer met nog wat kaneelpoeder en voor de zoetebekken onder ons eventueel nog een beetje extra stroop.
Smakelijk!
Waarom ik rijstpap als ontbijt in de herfst aan je aanraad?
Wel daar heb ik verschillende redenen voor:
Rijstpap is een warm, romig gerecht dat je op koude herfstdagen een gevoel van comfort en warmte kan geven. Het is een geruststellende optie voor het ontbijt of als dessert.Daarnaast is rijst een koolhydraatrijke voedingsbron en leveren het je energie. In de herfst wanneer de dagen korter worden en de temperaturen dalen, kan het verhogen van je energie-inname nuttig zijn om actief te blijven.
Rijstpap is ook licht verteerbaar en hierdoor een goede ontbijtoptie voor zij met een gevoelige spijsvertering, vooral als je maagproblemen hebt in de herfst.
Gebruik in de herfst toppings die de herfst je aanbiedt, zoals appels en peren in september en oktober en kies dan ook de lokale varianten, bij voorkeur bio van de lokale boer.
Om te dresseren en op smaak te brengen gebruik ik meestal kaneelpoeder, vanillepoeder of aroma, snuifje zeezout, kardemon of nootmuskaat, of gewoon een mix van alles.
Om de rijstpap ietsje zoeter te maken, want daar gaat mijn voorkeur toch naar toe... dan kies ik voor rijststroop (te verkrijgen in de Bioplanet of natuurwinkel) of een straaltje agave. Kies voor rijststroop dat een lagere glycemische index bevat (bloedsuikerspiegel stijgt minder snel dan andere siropen en geraffineerde suikers), waardoor je minder last ervaart van een dip achteraf.
Rijstpap werd al bereid door mijn overgrootouders. Het wordt ook geassocieerd met het eten dat in de hemel wordt geserveerd :-) en dat met een gouden lepeltje. Rijstpap heeft door de vele verhalen van oudsher dan ook iets hartverwarmend en brengt gezelligheid en knusse momenten met zich mee. Hierdoor word je vrolijk en start je je dag met een open hart. Dat is toch net hetgene wat je nodig hebt?
Liefs,
Ellen