top of page
ellenvanneste02

Podcast & Blog: Waarom verandering zo moeilijk is?

Bijgewerkt op: 21 jan.



Luister via deze link de podcast. Of lees hieronder na.


Tijdens mijn dagelijkse wandeling beluisterde ik de podcast van Jay Shetty met het boeiende onderwerp 'Navigating Change', hierin sprak hij over het bewerkstelligen van verandering zonder te falen, met wel met een grote kans op succes.

Jay Shetty is één van die mannen die steeds grote wijsheden deelt. Daarnaast ook een knappe man, en ja dat helpt in de keuze van mijn podcasts.. (gniffel).


Terwijl ik geboeid naar hem luisterde moest ik terugdenken aan mijn eigen proces van verandering en hoe moeilijk het inderdaad is om oude gewoonten om te buigen naar nieuwe betere gewoonten. De kans op falen is groot, dat had ik al meermaals ondervonden. Als ik terugkijk naar mijn intenties van de voorbije jaren, dan heb ik meer gefaald dan successen behaald.


Het is *-ing hard!!


Hoe vaak probeerde ik te minderen met alcohol en slaagde ik er keer op keer niet in.

Die mooie intentie om simpelweg in de week niet te drinken, maar een glaasje of 2 of drie in het weekend mocht dan weer wel.


Waarbij de eerste maand geen enkel probleem vertoonde, maar de maand erna terug op donderdag de fles rode wijn geopend werd. Of die tijd wanneer ik de glazen die ik in de week niet dronk, in het weekend volledig compenseerde en er op één avond 10 verslond?


Hoe zwaar is het om te stoppen met roken? Mijn man probeert dit al 15 jaar.

Hoeveel 3-maand fitness abonnementen worden er in het begin van het jaar aangeschaft en hoeveel daarvan worden er na die 3 maanden effectief verlengd?


Hoe lastig is het om op het einde van een drukke werkdag in je zetel te ploffen en aan die zak chips of chocolade te weerstaan?


Opnieuw.... het is ...hard! Zelf wanneer je wens om te veranderen zo groot is!

Zelfs wanneer je lichamelijke kwaaltjes ondervindt en je beseft dat een gezondere levensstijl broodnodig is!


Maar hoe lukt het dan wel?


Hoe kan je je slaagpercentage van 0 naar 100% krijgen?


Het is een vraag die ik me al jaren stel.....


Volgens Jay Shetty zijn er een aantal verplichte stappen die je bij elke gewenste verandering dient te doorlopen. Skip je er eentje, dan faal je.


Hmm... klinkt tijdrovend.

Ja, klopt, maar wil je slagen? Of het honderd keer opnieuw proberen?

Doe je het, dan doe je het beter goed!


Ik neem hier het voorbeeld van het goede voornemen om "gezonder te eten".

Minder vlees en vis, beetje minder zuivel, minder suiker en enkele glazen minder alcohol. Dat is zo'n voornemen dat iedereen wel wilt...


Hier de eerste stap volgens Jay Shetty...


De eerste stap naar een succesvolle verandering is het voeren van onderzoek.


Wat zint er absoluut niet meer in je huidige eetpatroon? Wat wil je direct schrappen en waarom?


Bv. ik heb elke avond nood aan een stuk chocolade of zak chips.


  1. Noteer waarom je dit niet meer wilt en wees specifiek. Bv. gaatjes in de tanden, ik heb overgewicht, schuldgevoel achteraf, opgeblazen gevoel, diabetes,...

  2. Hoe voel je je (fysiek en emotioneel) voordat je grijpt naar het snoep en wanneer het op is? Bv. ik voel me triest en wil deze leegte snel vervullen met chocolade, maar nadien voel ik me zelfs nog slechter en schuldig, ik heb een opgeblazen gevoel achteraf.

  3. Op welke manier kan je deze ongezonde gewoonte gaan compenseren? Bv. een gezonder alternatief.


Wat is je 'ware' overtuiging om deze oude gewoonte te veranderen?


Neem de tijd om dit te overdenken (te contempleren) en denk na hoe je deze gedragingen kunt vervangen. Want per direct stoppen zonder een gezonder alternatief aan te bieden, bezorgt in een latere fase voor problemen (kans op falen).

Als je bijvoorbeeld snoep bruusk van de kaart veegt hou je het niet vol. Je dient te compenseren. Je zoekt daarom naar gezondere alternatieven, gezondere suikerdessertjes en snacks...of je stelt je de vraag waarom je emotioneel die snoep nodig hebt? Waarom voel je die leegte, wat is hier de oorzaak van?


De volgende fase is experimenteren, maar zonder meteen je hele voorraadkast om te gooien! Voeg geleidelijk nieuwe ingrediënten en gerechten toe aan je vertrouwde menu. Laat ook je gezinsleden kennismaken en leg uit waarom je hiervoor kiest.

Beslis nog niet definitief dat je voorgoed afscheid neemt van je oude eetpatroon. Dat is te vroeg. Verandering is een proces, doe dit niet te impulsief.

Probeer nieuwe gerechten uit en voel wat dit met je lichaam (fysiek en emotioneel) doet.

Bv. je vervangt het stukje chocolade door gezondere power bliss balls, een kanten dessertje, warme appeltjes met kaneel.


De daaropvolgende fase is er eentje van fouten maken, een onvermijdelijke fase waar iedereen door moet! Nieuwe gerechten lukken misschien niet meteen zoals je wilt, het kost je teveel tijd, en je vindt het misschien niet altijd even lekker. Deze fase is nodig om te wennen aan de 'mogelijke definitieve verandering' die je "nog niet" definitief hebt beslist.

Bv. het is een hele drukke dag geweest, je power bliss balls zijn op en je grijpt naar een stuk chocolade in de winkel.

Laat deze keuze niet alles in vraag stellen. Wees mild voor jezelf.

Het is normaal dat je fouten maakt en doe het de dag erop meteen terug goed.


Nu beslis je. 

Dit is de fase waarin je echt begint te voelen dat deze nieuwe levensstijl iets voor jou kan betekenen, dat het oude eetpatroon verleden tijd is en niet meer bij je hoort.

De nieuwe levensstijl aanhouden kost je minder moeite en je voelt je fysiek en emotioneel ook beter met de gezondere eetgewoontes. Er werd zelfs wat routine ingebouwd. Het gaat vanzelf. Zelfs na de fase van het 'falen' besef je nog steeds dat dit de juiste richting voor je is.


Bv. dat stukje chocolade introduceer je telkens op je zondig- dag, bijvoorbeeld op een zondag.

Geniet dan van dat stukje! Maar je weet diep van binnen dat je dit niet meer elke dag wilt. Je hebt de gezonde recepten onder de knie. Je voelt je emotioneel en fysiek zoveel beter.


Hier spreken we dan van een succes. Yeah!


Maar hier stopt het niet bij. Je zal verder uitgedaagd worden, je gaat nog meer willen leren, je wilt nog gezonder gaan leven en eventueel zelf anderen gaan inspireren om het ook te doen.


Dit vraagt opnieuw verandering en daarbij doorloop je de fasen van verandering terug opnieuw.


Beluister via onderstaande link de podcast.





34 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page